Kontakt

hulyeemberek@citromail.hu

Tvityó

Kimiccól

Ki van itt?

Címkék

18 (2) adat (4) alku (2) amerika (2) angolország (2) autó (3) baki (11) betegség (1) bevásárlóközpont (3) blog (14) boksz (3) bűn (5) bürokrácia (2) celeb (12) első (1) erdei (3) fidesz (7) film (5) flash (1) foci (3) fontos (13) freddyd (1) frizbi (1) hagyomány (6) hellókarácsony (1) hétköznap (21) hollywood (1) hülyék (82) hungarikum (32) index (3) internet (19) iskola (4) jobbik (5) kampány (3) kamu (6) kis játékelmélet (5) kocka (13) konzum (9) korrupció (2) közlöködés (3) közvetítés (3) kritika (10) lmp (2) lopás (5) magánfilozófia (10) másság (9) maunika (2) mszp (4) munka (4) művészet (2) norbi (2) ov (3) párkapcsolat (3) parlament (3) pénz (5) picsa (2) politika (17) primitív (4) probléma (6) rádió (2) rasszizmus (6) reklám (1) re akció (4) sport (19) sportgéza (8) szaknemértő (4) szar (1) szavazás (4) színház (1) társadalom (3) társkereső (1) téldömping (2) telefon (1) tévé (30) u16 (1) undorító (6) vallás (1) vendégszerző (11) vers (1) voks10 (2) who (1) wikipedia (1)

Az emberek hülyék – [káromkodás] Farmville

2010.05.18. 01:46 :: hererál

A kedvelt terminológia alapján kocka vagyok. Nem kicsit, nagyon. De nincs „faszbukom” és eléggé ismerem ezeket a netes, hmm, hogy nevezzem, CSG (collectible shit game)-ket, hogy posztolhassak róla. A Farmville úgyis mémmé válik hamarosan. Talán már az is.

A játéktechnikába nem megyek bele, elvégre nem játszottam. Valami azt súgja, hogy ez egy, az Ikariam és Travian legrosszabb tulajdonságaiból összegyúrt, némi Hősemberrel és TeveClubbal megspékelt egyszerűség az egybites felhasználóknak, akik nem szeretnek gondolkodni játék közben. Egyrészt köszi, hogy miattatok megy szét az ipar, bazdmeg, másrészt anyátok, mert az összes kis szutymákról információt kapunk, ha akarjuk, ha nem.
 
Hogy milyen alapon hozom ezt fel, amikor nincs is Facebook-om? Na, drágáim, most jön a csavar: csoportbeszélgetek két emberrel, erre az egyik beírja (nevezzük őket X-nek és Y-nak): „X, átküldöm az egyik tehenet, holnap légyszi locsold meg a tököket”, vagy valami hasonló. Kérlek, nézzétek el, hogy nem szószerinti az idézet.
Először még én éreztem magam kellemetlenül: biztos szó volt már valamikor erről, vagy mindenki ismeri… de mi van a tehénnel? Eleinte azt hittem, hogy egy gagyi flashes MMORPG a téma. Mint kiderült, nem is álltam annyira messze az igazságtól.
 
Vettem egy nagy levegőt és elolvastam ennek az einsteini relativitáselméletnek méltó riválisának Wikipedia-szócikkét. A magyart, mert az jött be első találatul. Namármost, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a játék fordítói sem kockák. Mert akik eredetileg csináltak, raktak bele kis utalásokat arra, mennyivel jobb játékokkal is játszhatnánk ehelyett, ilyen például a „Need for Seed”. Namármost, ti, mint az autóversenyfranchise legalább névleges ismerői, hogyan fordítanátok ezt? Most nekem sincs ötletem, de az biztos, hogy nem Szükséges Magok az ideális fordítás.
Szükséges Magok. Need for Seed. Need for Speed. …
Ha ismerősöm lenne Kiss, Beliczai, KAP vagy bármelyik a Dumaszínházas fiatalok közül, erre tuti, hogy felhívnám a figyelmüket. Ki fordította ezt? Az, hogy a „Flower Power” szójáték magyarban – szigorúan két szóban, hogy még hibás is legyen – „Virág hatalom” lett, az már csak legyintést ér.
 
Kérem, nem játszottam a játékot, de mint fentebb írtam, a Wikipedia-lap elég volt, hogy megismerjem ezt a remeket. Hadd idézzek pár izgalmas, szaftos sort.
Első: „A legtöbb dekorációs tárgy kicsi és nincs különösebb funkciója, mint hogy mozgatható a farm különböző helyeire. Néhány tárgyat forgatni lehet.”
Facepalm.
Miért raksz egy haszontalan dolgot a játékodba?! Ez olyan, mintha a PacManben lett volna egy alma, amit elfogyasztva semmi sem történik! Nincs funkciója, csak van. És almaízű.
Ez, feltételezem, az üzleti koncepció része. A szép farmocskáért (uhh!) veszünk dekorációt, mi? Vagy nagyon fontos pontokat ad?
 
Ha Darwin látná a játékot, sírna. A jelek szerint ebben a magát nagyon komolyan vevő, mikrogazdasági koncepciókkal, aratással, benzinvásárlással, vetőmaggal operáló játék lazán berak a bika mellé egy rózsaszín tehenet. Nem akarom tudni, milyen módon hasznosítják a rózsaszín tehenet, sem azt, hogy hogyan néz ki a húsa. A Charlie és a csokigyár új feldolgozásának vattacukorbárányai jutnak eszembe.
De ez még mind semmi! Külön állatfaj a „rút kiskacsa”. Én, ha választhatok, egy nagymamát szeretnék nevelni a farmomon. Vagy egy Gullivert.
Természetesen a biológia megcsúfolása itt sem ér véget: az ufókutatók nyálcsorgatva figyelik a NASA casual gaming-osztályával karöltve a Farmville különös élőlényének, a marslakó tehénnek viselkedését.
Marslakó tehén.
MARSLAKÓ TEHÉN.
Nekem vénuszi pockom van. Nyertem?
 
Nem játszottam, és máris utálom. Biztos remek biznisz, ahogy az agyhalott hülyék (ha nincs komoly gépetek, ott vannak a flashjátékok, hellóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó) minden szutyokért fizetnek, de… de… sérti kockaidentitásom. Ilyen is létezhet? Egyes embereket EZ kovácsol közösséggé? Már várom az „összeházasodtunk, mert megajándékozott Farmville-n”-sztorikat.
 
Nincs Facebookom (mondtam már?), de sajnálom a szerencsétleneket, akik napi 20 „Béla megetette marslakó tehenét”-jellegű üzenetet kaptak. A Zynga állítólag otthagyja a Facebookot (via IDDQD). Végre? Nem kapunk kiscsillió kéretlen üzenetet? Az lehet, de ez semmin sem fog változtatni: ez a szutyok az MSN-es és Skype-os társalgásainkat továbbra is be fogja szennyezni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: blog kritika internet pénz kocka primitív

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyeemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr432011807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása