Kontakt

hulyeemberek@citromail.hu

Tvityó

Kimiccól

Ki van itt?

Címkék

18 (2) adat (4) alku (2) amerika (2) angolország (2) autó (3) baki (11) betegség (1) bevásárlóközpont (3) blog (14) boksz (3) bűn (5) bürokrácia (2) celeb (12) első (1) erdei (3) fidesz (7) film (5) flash (1) foci (3) fontos (13) freddyd (1) frizbi (1) hagyomány (6) hellókarácsony (1) hétköznap (21) hollywood (1) hülyék (82) hungarikum (32) index (3) internet (19) iskola (4) jobbik (5) kampány (3) kamu (6) kis játékelmélet (5) kocka (13) konzum (9) korrupció (2) közlöködés (3) közvetítés (3) kritika (10) lmp (2) lopás (5) magánfilozófia (10) másság (9) maunika (2) mszp (4) munka (4) művészet (2) norbi (2) ov (3) párkapcsolat (3) parlament (3) pénz (5) picsa (2) politika (17) primitív (4) probléma (6) rádió (2) rasszizmus (6) reklám (1) re akció (4) sport (19) sportgéza (8) szaknemértő (4) szar (1) szavazás (4) színház (1) társadalom (3) társkereső (1) téldömping (2) telefon (1) tévé (30) u16 (1) undorító (6) vallás (1) vendégszerző (11) vers (1) voks10 (2) who (1) wikipedia (1)

Magánfilozófia – Kis játékelmélet #1: Cápák

2010.06.24. 12:13 :: hererál

Cápák. A zseniális amerikai eredetit, a Divided-et mindenki figyelmébe ajánlom. Nekem nagyon tetszett. A magyar verzió természetesen egy kalap fos. Egyébként a YouTube-on kurkászva sírni kezdett a szívem: olyan zseniális kvízműsorok vannak Ámerikában és Ángliában… a nagyja bőven eléri a LÖIM színvonalát. A Cápák eredetije egyszerűen… nívósabb, mint a magyar. Az is látszik, hogy itt nem az ötvenezredik putripöcs játssza el a neki megírt szerepet, hanem értelmes emberek játszanak, pénzért. Komolyan, ha egyszer lesz egy tévécsatornám, licenszvásárlási dömpingbe kezdek.

Cápák. A magyar fosverziót bizonyára mindenki látta. Nem? Komolyan, volt jobb dolgod is? Én is csak a videotárban néztem meg utólag egy-két adást (nem tudok linkelni, a TV2 már leszedte). Hadd vázoljam röviden: van három idegen, ott helyben ismerik meg egymást. Minden kérdésre közösen kell válaszolniuk, minden eltelt másodperccel csökken a megnyerhető összeg. Meg kell egyezniük a válaszban, ami ha rossz, megfelezi a nyereményüket (kétszer, a harmadik hibánál pápá, Ön kiszopott). Öt forduló van, a fordulók között meg lehet állni, ha mind a három játékos meg akar (erre 15 másodpercük van). A lényeg a végén jön…
 
Adott hát a nyeremény. Legyen ez egymillió forint. Ezt három nem túl egyenlő részre osztja a komputer (ha jól vettem le, 6-3-1 arányban). A játékosoknak 15 másodpercben el kell mondaniuk, melyik részre pályáznak. Ha ez nem fedi le a három részt (mondjuk mindhárom A-t /A a legnagyobb, B a középső, C a legkisebb/ mond), akkor elindul az óra és a pénz elkezd fogyni…
 
Namármost, ki mit mondjon itt? Kis szubjektív játékelmélet röviden.
 
A megfelelő stratégia kiválasztásához három dolgot érdemes tudni:
1) Nagyon ritka, hogy valaki a C részt válassza az egyezkedés előtt
2) A leggyakoribb (tapasztalatom szerint) az, hogy két játékos A részt, egy B-t mond
3) Mire megegyeznek, A értéke jó esetben annyi, mint B volt eredetileg
 
Ezek ismeretében a következő stratégiát javasolnám:
Először is, mindig A-t mondj. Ne mondj B-t, tudva, hogy a másik két játékostársad nagy valószínűséggel A-t mond. Általában az AAB-felállásnál az következik be, hogy az eredetileg B-t mondó játékos kutyába kényszerül és elfogadja a C-t, míg a két A-s vagy addig marakodik, míg lejár az idő, vagy az egyik vállalja a B-t – eddigre azonban általában annyira lemegy a pénz, amennyire a 3) pontom említi.
C-t ne mondjunk, értelmetlen áldozat. A másik kettő elvitatkozik és alig marad pénzed. Ne mondj B-t, mert bekényszerülsz egy értékcsökkent C-be. Akkor is mondj tehát A-t, ha nyilvánvalóan nem te tetted hozzá a legtöbbet a csapatjátékhoz, legfeljebb bevállalsz egy kisebbet.
 
Innentől kezdve két esettel foglalkoznék, az emberi mohóság és pofátlanság ismeretében ezek a legvalószínűbbek. Az egyik az, hogy ketten A-t mondanak, egy B-t. Namármost, mi nem voltunk hülyék és nem mondtunk B-t. A 3) pont ismeretében én a következőre játszanék: azonnal felajánlanám, hogy belemegyek a B)-be és az eredetileg B)-t javaslóra így te és az így A-ra esélyes játékostársad is kellő nyomást gyakorolva rákényszerítheti, hogy vállalja be a C-t. Hidd el, így talán még többet is kapsz, mint egy hosszú vita után elvitt, értékcsökkent A-val. Ez persze akkor a legérdekesebb, ha a másik A-s fószer is így gondolkodott…
 
A másik valószínű helyzet az az, ha mindenki az A részt akarja magának. Itt sajnos fel kell készülni egy nagyarányú értékcsökkenésre. Az első az, hogy aki elvállalja a B-t, azt le fogják nyomni C-be. Mivel sejthető, hogy itt nem lesz gyors megegyezés, a C bevállalása nagyon kevés pénzt fog garantálni. Javaslom, állj azon játékostársad mellé, aki többet csinált és kényszerítsd rá a harmadikra a B összeget, majd mondd, hogy viszed a B-t, a harmadik vigye a C-t. Bármennyire mohóak az emberek, a csökkenő összegek általában belehajszolják őket az egyezségbe (nálunk rengetegszer mentek haza pénz nélkül…).
Ha valaki C-t mond, vidd a B-t. Ez szerintem egyértelmű a fentiek után.
 
A fenti elmélkedés persze nem ér aranyat és nem veszi figyelembe a különböző személyiségeket és a csapatmunkában való részvételt. Ökölszabálynak viszont jó, ha esetleg bekerülnél eme megszűnt műsor speciális adásába.
 

Szólj hozzá!

Címkék: tévé alku magánfilozófia kis játékelmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyeemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr782105378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása