Kontakt

hulyeemberek@citromail.hu

Tvityó

Kimiccól

Ki van itt?

Címkék

18 (2) adat (4) alku (2) amerika (2) angolország (2) autó (3) baki (11) betegség (1) bevásárlóközpont (3) blog (14) boksz (3) bűn (5) bürokrácia (2) celeb (12) első (1) erdei (3) fidesz (7) film (5) flash (1) foci (3) fontos (13) freddyd (1) frizbi (1) hagyomány (6) hellókarácsony (1) hétköznap (21) hollywood (1) hülyék (82) hungarikum (32) index (3) internet (19) iskola (4) jobbik (5) kampány (3) kamu (6) kis játékelmélet (5) kocka (13) konzum (9) korrupció (2) közlöködés (3) közvetítés (3) kritika (10) lmp (2) lopás (5) magánfilozófia (10) másság (9) maunika (2) mszp (4) munka (4) művészet (2) norbi (2) ov (3) párkapcsolat (3) parlament (3) pénz (5) picsa (2) politika (17) primitív (4) probléma (6) rádió (2) rasszizmus (6) reklám (1) re akció (4) sport (19) sportgéza (8) szaknemértő (4) szar (1) szavazás (4) színház (1) társadalom (3) társkereső (1) téldömping (2) telefon (1) tévé (30) u16 (1) undorító (6) vallás (1) vendégszerző (11) vers (1) voks10 (2) who (1) wikipedia (1)

Az emberek hülyék – Vuvuzela: Tilcsákbe!

2010.06.14. 20:08 :: hererál

Az elmúlt napokban nem írtam bejegyzést, ugyanis a foci VB, mint olyan, fontosabb volt. Az élvezhetetlen meccshalom azonban adott némi szabadidőt, így gyorsan meg is írnám az atmoszfératönkretevő kis „hangszer” problémáját.
 
A bejegyzés akár a Re-Akció kategóriába is kerülhetne, a Sportgézán ugyanis nemrég írtak egy vuvuzelavédő írást. Mint írja, „Fogadjuk el, hogy ez itt most Afrika, nyugodjunk meg, dőljünk hátra, próbáljuk meg élvezni a játékot. Mindegy, mi történik, mert európai füttyszó és őrjöngés itt nem lesz, csak tánc és felhőtlen mulatság, bármi is történjen a pályán”.
Édes uram, nehéz. Nem is kicsit. A vuvuzelával ugyanis a baj az, hogy idegesítő a zümmögése konkrétan mindenkinek a dél-afrikaiakon kívül. Sőt, ami talán még rosszabb: borzasztóan egyhangú. Én már aránylag megszoktam, de nem várom el senkitől, hogy megtegye. Ha kirúgás van, zümmögés, ha bedobás van, zümmögés, ha szabadrúgás, zümmögés, ha kontratámadás, zümmögés, ha tizenegyes, zümmögés, ha gól, zümmögés. Állítólag halláskárosodást is okozhat. A játékosokat sem motiválja (és nehezíti kommunikációjukat), a világbajnokság célközönsége meg gyűlöli az egészet.
 
Csak én érzem úgy, hogy már megint egy kisebbség érdekeit favorizálják a többségével szemben? Adott egy ország és egy nép, ami összetehetné a két kezét, hogy egyáltalán VB-t rendezhet (Egyáltalán, mit keres a futballvilágbajnokság Johannesburgban? Hol legyen legközelebb VB, Haitin?). Ehelyett emberkedik a futballszerető világgal. Nem tudom, miféle érdekcsoportok támogatják a vuvuzelát, de lefogadom, még nem láttak európai futballmeccset.
 
Tudom, ők a házigazdák és ezt tisztelni kell. Igen ám, de amikor elhívsz egy tucat befolyásos bankárt, hogy hitelezzék a legújabb ötleted, nem kényszeríted őket arra, hogy meghallgassák kedvenc kazettád, amin anyád jódlizik holtrészegen. Dehogyis, a seggüket is kinyalod. A dél-afrikai magatartás teljesen más, nem látják, hogy ha így folytatják, zuhanni fog a nézettség és ez akár oda is vezethet, hogy többé nem lesz VB Afrikában (én nem bánnám, ne egy nagy közbiztonságot feltételező világesemény legyen a felzárkóztatás eszköze).
Vannak, akik szerint a vuvuzela betiltásával sárba tipornánk az afrikaiak nemzeti identitását. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem szomorú az a nemzet, aminek egy zümmögő fos jelenti az önkifejezést.
 
A többség számítson, jó? Ha Magyarországon lesz a világbajnokság, nem fogják nemzeti jellegzetességnek venni a futballhuliganizmust. Van különbség egyáltalán? Ha valami nemzetközi, szükségképpen homogén. Nem ez lenne a helye a kultúra megmutatásának, pláne, ha az emberek oly nagy százalékát zavarja.

 

16 komment

Címkék: sport hülyék bürokrácia undorító hagyomány közvetítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyeemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr972081707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.06.15. 02:20:57

@adamkuster: Igen, köszönöm, a posztban is be van linkelve.

dev567 2010.06.15. 08:14:16

azzal senkinek nincs baja, hogy ez nemzeti hangszer vagy mi, fújják jolvan, de ne a meccsen! Meccs előtt, után, a városban, tök mind1. 90 perc az amivel a világnak baja van. Bár azért nehéz ezt igy betiltani mert sztem akkor az afrikaiak fognak majd valami más eget verő dudát (ami nem vuvufasza) és akkor azzal lesz a baj. Azt meg nem lehet betiltani hogy ne vihessél ilyen hangadó bizbaszt egy mecsre. Vagy igen?

antars 2010.06.15. 08:34:01

Szarnak ezek (FIFA) a nemzeti identitásra, van valaki, aki legyártatta ezeket a szarokat, és az nem örülne, ha nem vennék a tiltás miatt a cuccát... szerintem ennyi

Levian Fry · http://mpatrik.blog.hu 2010.06.15. 08:44:16

Rohadtmód egyszerű lenne az egész betiltása. A FIFA nagy fejesei, akik kemény pénzt zsebelnek azért, hogy most tönkreteszik a VB-t, írnának egy listát azokról a hangszerekről, melyeket be lehet vinni az eseményre. Nincs baj az afrikai hangulattal, csak ne a vuvuzela jelentse ezt, hanem mondjuk az, amit a fantasztikus fekete, szénsavas nedűt gyártó cég nyomat a reklámjaiban. Nagy dobok, táncoló éneklő nép, mosolygással teli, jó hangulatú tombolás. Ehelyett azt látod, hogy minden primitív f.sz azt a ganét fújja. Elvileg az M1 ma tesztel egy a vuvuzela hangját szűrő programot. A másik, hogy a műanyag fostalicska gyártója azt ígéri halkabb hangszereket gyárt. Szerintem gyártson némát. Fújni lehet, az egyszerű állat úgyis azt élvezi.

Levian Fry · http://mpatrik.blog.hu 2010.06.15. 08:51:55

Kedvesen hozzátenném még, hogy van egy másik olyan testnyílás, ami anatómiailag tökéletesen alkalmas a vuvuzela befogadására, alkalomadtán megfújására is.
És nem, nem ez az afrikai kultúra.

andi265 2010.06.15. 09:30:49

nagyon jó minden hozzászólás:-)))
Teljesen megértelek benneteket, én nő vagyok, türelmes, megértő, stb...a VB-t nézném én is, de először nem tudtam, hogy az én fülem zúg, vagy mi ez???? Most már nem nézem. idegesítő. Tényleg dugják a s....be.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.06.15. 09:38:27

Ezeknek a szerencsétleneknek az a szar kürt az egyetlen szórakozásuk :\ Ha elveszed, végük van mint a botnak.

Ezt a VB-t ki kell így bírni, abban meg biztosak lehetünk, hogy többet Dél-Afrika nem fog rendezni...

krapulax27 2010.06.15. 09:47:53

Ha Magyarországon lesz a VB, legyártatunk meccsenként 20000 köcsögdudát, vagy tekerőlantot, az holtbiztos. Kapják meg, ami jár...

Szerintem meg amúgy ez nem nemzeti kultúra, ugyan már, csak a legújabb hülye divat náluk is. A dél-afrikaiak egyik szervezője mondta, hogy náluk sem ez volt régen a szurkolás. A képeken látszik, hogy nem csak a helyiek fújják. Sok barom azt hiszi attól éli át ő is az igazi hangulatot, hogy ő is ott fújta a többiek között. Be kell tiltani és kész.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.06.15. 10:44:36

"Igen ám, de amikor elhívsz egy tucat befolyásos bankárt, hogy hitelezzék a legújabb ötleted, nem kényszeríted őket arra, hogy meghallgassák kedvenc kazettád, amin anyád jódlizik holtrészegen."

Nah, ezen hangosan felröhögtem. :) Furán néztek rám a kollégák. :DDD

Amúgy felőlem afrikai csapatok meccsein fújják nyugodtan. Kultúra meg hagyomány - legyen. De az Anglia-USA meccsen mi a fenét keresett ez a sok rohadt ködkürt?! Engem inkább ez zavar...

davidmoyes 2010.06.15. 11:32:45

"Csak én érzem úgy, hogy már megint egy kisebbség érdekeit favorizálják a többségével szemben? "
Ez a poszt igazi BUTASÁG. A vébé ugyanis Afrikában van, ott pedig ez a hangszer - bármilyen idegesítő az európai fül számára - a szurkolás szerves része. Nem tegnap óta.
en.wikipedia.org/wiki/Vuvuzela
Elég a nyavalygásból..

Fiesole 2010.06.15. 13:34:12

@davidmoyes: nem tegnap óta. 2001 óta, valóban ősi dolog.
A post nagyon jó!

SeaSzilaHawk 2010.06.15. 13:53:53

Az én véleményem elsőre az volt, hogy az ő hangszerük, ezt szeretik, hadd csinálják. De amikor megtudtam, hogy kb 127 db, és tényleg nem hallod a meccsen, amikor a közönség felhörül vagy épp a bírót fütyüli, az nevetséges. Az a gondom, hogy nem csak elvesz az élvezeti tényezőből, hanem teljesen elrontja. Ugyanúgy be kell tiltani, mint a petárdákat és hasonlókat... És amúgy sincs semmi értelme, hogy egy nem afrikai ország meccsén fújják... Ha Dél-afrika vagy Kamerun játszik tőlem addig fújják, amíg a seegük be nem horpad, de nem kellene ezt annyira erőltetni minden meccsen. Szégyen, hogy a pénz és bevételek miatt a világon mindenhol szopnak a tévék előtt...

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.15. 16:21:43

Ellentábornak javaslom ezt:
www.youtube.com/watch?v=JEfYnByuTQ0

100m-en belül szerintem simán tömegpusztító fegyver :)

kicsi bogár 2010.06.16. 16:33:24

Túlzás ez a folyamatos zsongás!!! Ezt ott hallgatni élőben szar lehet! Nekem már az első nap a fejem fájdulna meg!!!
süti beállítások módosítása