Kontakt

hulyeemberek@citromail.hu

Tvityó

Kimiccól

Ki van itt?

Címkék

18 (2) adat (4) alku (2) amerika (2) angolország (2) autó (3) baki (11) betegség (1) bevásárlóközpont (3) blog (14) boksz (3) bűn (5) bürokrácia (2) celeb (12) első (1) erdei (3) fidesz (7) film (5) flash (1) foci (3) fontos (13) freddyd (1) frizbi (1) hagyomány (6) hellókarácsony (1) hétköznap (21) hollywood (1) hülyék (82) hungarikum (32) index (3) internet (19) iskola (4) jobbik (5) kampány (3) kamu (6) kis játékelmélet (5) kocka (13) konzum (9) korrupció (2) közlöködés (3) közvetítés (3) kritika (10) lmp (2) lopás (5) magánfilozófia (10) másság (9) maunika (2) mszp (4) munka (4) művészet (2) norbi (2) ov (3) párkapcsolat (3) parlament (3) pénz (5) picsa (2) politika (17) primitív (4) probléma (6) rádió (2) rasszizmus (6) reklám (1) re akció (4) sport (19) sportgéza (8) szaknemértő (4) szar (1) szavazás (4) színház (1) társadalom (3) társkereső (1) téldömping (2) telefon (1) tévé (30) u16 (1) undorító (6) vallás (1) vendégszerző (11) vers (1) voks10 (2) who (1) wikipedia (1)

Az emberek hülyék – Miért utáljuk az éjszakai baglyokat?

2009.11.26. 01:09 :: hererál

Az „éjszakai bagoly”-ként aposztrofált ember élete nehéz. Aktivitása az esti, éjszakai órákra korlátozódik, és élő ember nem fogja ébren találni tíz óra előtt. A probléma csak az, hogy az átlagember szemében ezek az úgynevezett „lusta disznók”. Természetesen léteznek lusta disznók, s nyilvánvalóan egy részük ebben a csoportban van, de ennek ellenére úgy gondolom, igencsak alulértékelt az éjszakázók társadalmi csoportja.

Ezzel párhuzamosan a koránkelőket minden szempontból értékesebbnek és „jobbnak” tartjuk, és, lássuk be, ez nem csak, hogy diszkriminatív, de ráadásul praktikátlan is.
A társadalom a koránkelőkre épül. A munkahelyek, iskolák nyolcra-kilencre várják a „munkásokat”. Felmerül a gondolat: miért ne lehetne két műszak? Egy nyolctól ötig és egy tíztől hétig? Vagy akár déltől kilencig? Rendben, az iskolák nyilvánvalóan nem alkalmasak erre – bár meg kell jegyeznem, anno iskoláséveim alatt többször felrémlett bennem a gondolat: ezek arra próbálnak előkészíteni, hogy zökkenőmentesen átruccanhassak az irodai munkába (természetesen később rájöttem, hogy ez nem túl objektív feltételezés, és végül nem is lett igazam)?
További rendben: az egész társadalom nem alkalmas erre, és bizonyára nem vettem figyelembe olyan alapvető gazdasági faktorokat, amik ezt lehetetlenné teszik. Na mindegy, sajnálom az éjszakai baglyokat, hiszen egy vagyok közülük.
Nagyjából ugyanannyi az ébren töltött, aktív óráink száma, mint a koránkelőké. A biológiai óránk egy kicsit el van tolva az óramutató járásával megegyező irányban, ennyi a különbség köztünk. De nem, nincs elfogadás – az embereknek rólunk első blikkre az éjjeliőr jut eszébe.
A koránkelőkről meg mire asszociálunk? A jó munkásra, aki este már túl fáradt ahhoz, hogy kiraboljon valakit, igaz?
Bizonyára túlreagálom ezt az egészet. Nekünk kicsit nehezebb az életmódunkból és/vagy jellemünkből adódó kevesebb alvás miatt. Nem is ez a baj. A baj az, hogy ennek ellenére is mi vagyunk a söpredék.
És ez komoly probléma – mert ez is, mint annyi minden más, a tolerancia hiányára és az erőltetett szegregációra utal ember és ember között.

 

1 komment

Címkék: hülyék másság hétköznap

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyeemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr221553062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mandarin.76 2010.01.22. 21:31:03

Evvel teljesen egyet kell, hogy értsek. én is az vagyok, és folyton magyarazkodnom kell, ha véletlenul kiderult a dolog amiatt, hogy miért vagyok éjszaka aktiv ember. S akkor jon az is, hogy megosztom azt az egyszeru logikat, miszerint éjszaka fent vagyok, lefekszem kb 5 vagy 6 ora korul, nyilvan nem kelhetek reggel nyolckor. és azt utalom ilyenkor, hogy csodalkoznak, de hogy lehet délutan egy orakor felkelni!?
Az emberek tényleg logikatlanok és hulyék!
Hja, és mi is van a pékekkel akik éjjel dolgoznak, hogy legyen kenyér az asztalon, az éjszakas orvosokkal és novérekkel, stb. stb.
:)
süti beállítások módosítása