Kontakt

hulyeemberek@citromail.hu

Tvityó

Kimiccól

Ki van itt?

Címkék

18 (2) adat (4) alku (2) amerika (2) angolország (2) autó (3) baki (11) betegség (1) bevásárlóközpont (3) blog (14) boksz (3) bűn (5) bürokrácia (2) celeb (12) első (1) erdei (3) fidesz (7) film (5) flash (1) foci (3) fontos (13) freddyd (1) frizbi (1) hagyomány (6) hellókarácsony (1) hétköznap (21) hollywood (1) hülyék (82) hungarikum (32) index (3) internet (19) iskola (4) jobbik (5) kampány (3) kamu (6) kis játékelmélet (5) kocka (13) konzum (9) korrupció (2) közlöködés (3) közvetítés (3) kritika (10) lmp (2) lopás (5) magánfilozófia (10) másság (9) maunika (2) mszp (4) munka (4) művészet (2) norbi (2) ov (3) párkapcsolat (3) parlament (3) pénz (5) picsa (2) politika (17) primitív (4) probléma (6) rádió (2) rasszizmus (6) reklám (1) re akció (4) sport (19) sportgéza (8) szaknemértő (4) szar (1) szavazás (4) színház (1) társadalom (3) társkereső (1) téldömping (2) telefon (1) tévé (30) u16 (1) undorító (6) vallás (1) vendégszerző (11) vers (1) voks10 (2) who (1) wikipedia (1)

Az emberek hülyék – Lost: a csöcsörészett fejőstehén

2010.05.26. 01:25 :: hererál

Előrebocsátom: nem néztem a sorozatot. A c:c-nek, ismerősöknek és internetes barangolásaimnak hála azonban tudok ezt-azt a sorozatról, pláne a fináléról.

Ha ez elvette a kedved a poszt elolvasásától, hadd összegezzem egy mondatban: egy ilyen sorozatban, ahol nyilvánvalóan nem állt rendelkezésre egy konkrét befejezés az elejétől fogva, minden szempontból hülyeség az átlagnéző számára értelmetlenné tenni az egész sorozat megtekintését és az alapvető mozgatórugót - a misztériumot.

Hadd kritizáljam hát külsősként! Talán még hasznos is lehet, elvégre nem különböző szálak el nem varrását fogom számonkérni, hanem a puszta rendezői koncepciót, vagy a teljesen lecsupaszított önző anyagi hátteret.
Ha komoly tárgyi bakit vétenék, kérlek, kommenteljétek be.
 
Adott ez a sorozat. Tele misztikummal, elvarratlan szállal, melyet nem kevesek szerint a készítők sem tisztáztak magukban teljesen. They might have been throwing idea darts, ahogy egy kritikus mondta. Nincs ezzel probléma, működött. Még a jegesmedve is.
A probléma most van. A hatodik évadot már így is elegen kritizálták, mert érdektelen szálakkal foglalkozott, esetenként még azokkal is rosszul. Közeledett a finálé, mellyel a televíziózás korszakalkotó sorozatát egyszer és mindenkorra lezárták.
S nem varrják el a szálakat, nem magyarázzák el a rejtélyeket. Helyette az egész premisszáról kiderül, hogy hamis és minden, amit eddig mutattak, illuzórikus.
Mire volt ez jó? Az egy dolog, hogy így kábé újranézhetetlenné tették sokak számára a sorozatot. A másik… hadd emlegessem fel a kultikus Twin Peaks-t. Ott ugye egy titokzatos gyilkossággal indítottunk, ami azonban csak a készítők ürügye volt arra, hogy a nézőkkel megismertessék az embereket. A sorozat később elment egy brutálmisztikus irányba. A voltaképp MacGuffin-ként is értelmezhető gyilkosságot eleinte nem is akarták lezárni. Végül mégis megtették és kiderült, ki volt a gyilkos. Nem szartak a nézőkre, botrány lett volna, ha kiálltak volna eléjük és azt mondják: „Voltaképp lényegtelen, ki Laura Palmer gyilkosa, valójában nem erről szól a sorozat.” Még ha így is van, nem illik a fősodrot jelentéktelennek nyilvánítani. Elvégre nem kevesen ezért nézték.
 
Egy olyan történetnél, ahol arguably bőven volt mozgástér a befejezés kitalálásánál, semmiképp sem érdemes egy olyat összerakni, ami az átlagnéző értékrendje szerint pocsék és nem magyaráz meg semmit. Az meg, hogy az egész alapszituációt kidobatják a kukába, öngyilkosság. Garantálom, minimum felére zuhan azoknak a száma, akik majd újranézik DVD-n vagy máshogy az egészet… mert ezek után semmi értelme sincs. Minden csak illúzió – és szerintem sokan lefogadnák, hogy az egész nem ennek indult.
 
Miért hozunk bele egy már amúgy is hihetetlenül népszerű sorozatba olyan extra szálakat, amit aztán nem magyarázunk el? Mi volt a fénnyel? Még ha a Lost, mint sorozat, sosem a kérdések megválaszolásáról volt híres, itt lett volna az ideje, hogy ez változzon – ugyanis nincs tovább!
Nem értem, kinek volt jó egy sikersorozathoz olyan befejezést írni (mert, ismétlem, komolyan feltételezem, hogy könnyedén át lehetett volna alakítani egy megmagyarázós variánsra, akár még a túlvilágos-izés koncepció megtartásával is), ami nem idegeníti el az átlagnézőt. Ez már csak pénzügyi szempontból sem volt jó döntés. Egy befejezés lehet kontroverziális, de kinek jó az, ha az átlagnéző ezek után soha többé nem fog a sorozatra nézni?
Vagy már mindegy volt? Akkor is, ez semmiképp sem nevezhető nyereséges húzásnak.
 
Kérdés, kinek volt jó ez? Tudni lehetett, hogy ez sokaknak nem fog tetszeni. Vajon miért csöcsörészték meg a fejőstehenet ahelyett, hogy még egyszer, utoljára megfejték volna? Az így szerzett pénz és figyelem sem kevés, de egyszerűen felesleges volt mindazt, ami a sorozat alapja volt, kukába dobni. Könnyen lehetett volna olyan befejezést találni, ami a haranggörbe közepének is megfelel. Ehhez csak annyi kellett volna, hogy kiderüljenek a furcsaságok magyarázatai. Mert így… it’s just time to raise the bullshit flag.

 

10 komment

Címkék: kritika film amerika hülyék

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyeemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr712031905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixx · http://comment.blog.hu 2010.05.26. 16:37:14

az első mondatnál hagytam abba. ha nem nézed, nem tudsz véleményt nyilvánítani róla, illetve tudsz, ilyet, mint ez a fenti. ez pont olyan, mintha én a Barátok köztet kritizálnám, mert hallottam, hogy milyen, és ugyan nem nézem, de véleményt formálhatok róla. ez, barátom, faszság.

Winkie 2010.05.26. 16:40:53

"...nem magyarázzák el a rejtélyeket. Helyette az egész premisszáról kiderül, hogy hamis és minden, amit eddig mutattak, illuzórikus."

ez az állításod így ahogy van teljesen hamis, ami értelmetlenné teszi az írásodat is.

Mr.paksimogyoró 2010.05.26. 16:58:15

Bazd+, te minek írsz olyanról, amt nem ismersz, nem láttál, nem szeretted, vagy nem utáltad. Írj a reggeli szarásról, azt mindenki ismeri, de így, ez szánalmas brada.

szepi79 2010.05.26. 19:43:39

@Winkie: én is itt adtam fel. vagy szar elemzéseket olvasott az iró (nem azokat), vagy szarul értelmezte.

a posztirónak, csak hogy értse, miért fognak kigyót-békát köpködni: az volt a slusszpoén, hogy minden illúzió. a 6. szériában volt egy alternativ szál, na az a szál volt az illúzió/túlvilág.

és nem, nem lesz újranézhetetlen a sorozat. sőt, én most fogom elkezdeni újranézni, hogy 1-2, eddig érthetetlen motivációból cselekvő karakter mozgatórugóival tisztába kerültünk.

azt kell mondjam, nem sikerült jól ez az irás.

hetvenhet 2010.05.26. 21:01:10

Ugyan már, a Twin Peaks nem a leírható cselekményről szólt. Közel húsz év után visszaemlékezve engem aligha érdekel, hogy ki ölte meg Laurát. Lynch mesterien felépített egy kisvárosi közösséget. Én nem a sztorit szerettem önmagában, hanem a fűrészüzemek és a baljós fenyőerdők hangulatát, az ámulattal elfogyasztott meggyes pitét és a feledhetetlen karaktereket.

Ha már Lynch, akkor ott van a Straight Story. A világ egyik legszebben fényképezett filmje, nagyon jó színészekkel és csodálatos zenével. A cselekmény a te léptékedet használva alig kimutatható és mégis mennyire gyönyörű film.

BruceWayne 2010.05.26. 23:23:52

bár elég becsapós az első mondat, én végigolvastam, és hát ahhoz képest hogy nem nézte, jól rávilágít arra hol buktak meg az alkotók.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.05.27. 00:22:54

@Nerazzurri: Köszönöm. Lehet, tanulok majd egy kis őszintétlenséget szerzőtársaimtól. ;) Utólag nézve szükségtelen az a bizonyos első mondat.

Robin Scherbatsky 2010.05.27. 09:15:07

Nekem még azzal sem lenne bajom, hogy úgy mondasz véleményt, hogy nem nézted. De pontosan mi az a premissza, amiről kiderül hogy hamis, és mi az a "minden" ami illuzórikus?

Ingrid 2010.05.27. 11:23:46

Azok után, hogy nem nézted, mégis összehoztál sok sok karaktert egy hat évados sorozatról :)
Gratulálok, stupid people.....

kisparaszt 2010.06.03. 18:13:53

Őszintén szólva én sem láttam a sorozatot és így laikusként ez egy jó cikknek tűnik, de szerintem én ha csak az utolsó részt látnám és kicsit utánnanéznék az előző évadoknak nem hinném, hogy írnék véleményt mivel nem láttam.
süti beállítások módosítása