Kontakt

hulyeemberek@citromail.hu

Tvityó

Kimiccól

Ki van itt?

Címkék

18 (2) adat (4) alku (2) amerika (2) angolország (2) autó (3) baki (11) betegség (1) bevásárlóközpont (3) blog (14) boksz (3) bűn (5) bürokrácia (2) celeb (12) első (1) erdei (3) fidesz (7) film (5) flash (1) foci (3) fontos (13) freddyd (1) frizbi (1) hagyomány (6) hellókarácsony (1) hétköznap (21) hollywood (1) hülyék (82) hungarikum (32) index (3) internet (19) iskola (4) jobbik (5) kampány (3) kamu (6) kis játékelmélet (5) kocka (13) konzum (9) korrupció (2) közlöködés (3) közvetítés (3) kritika (10) lmp (2) lopás (5) magánfilozófia (10) másság (9) maunika (2) mszp (4) munka (4) művészet (2) norbi (2) ov (3) párkapcsolat (3) parlament (3) pénz (5) picsa (2) politika (17) primitív (4) probléma (6) rádió (2) rasszizmus (6) reklám (1) re akció (4) sport (19) sportgéza (8) szaknemértő (4) szar (1) szavazás (4) színház (1) társadalom (3) társkereső (1) téldömping (2) telefon (1) tévé (30) u16 (1) undorító (6) vallás (1) vendégszerző (11) vers (1) voks10 (2) who (1) wikipedia (1)

Az emberek hülyék – A kamaszok ne politizáljanak

2010.04.14. 03:45 :: hererál

A jelenleg felnövekvő generáció nem tartalmaz Petőfiket. A jelenleg feltörekvő generáció legnagyobb része – és itt szögezzük le, „a jövő értelmisége” címkével ellátott gyerekekről beszélek, nem a lepukkantabb gimnáziumok közepes osztályzatú tanulóiról – nem alakít ki önálló véleményt, csupán azt szajkózza, amit otthon és környezetében hall.

Ez visszás. A technika és a lehetőségek az Internetre szíjazott, egyébként értelmesnek nevezhető fiatalok számára egy információs aranybányát jelenthet – gondoljunk a videótárakra, videómegosztókra, a blogokra, a hírportálokra… még, te jó ég, semleges információkat is lehet találni! Kérem szépen, biztosan egyszerűbb azt szajkózni, amit otthon hallunk. Azt azonban elvárnám, hogy ismerjük fel azt, ha valamiről nem tudunk objektíven véleményt alkotni.
 
Korábbi foglalkozásom kapcsán sok fiatalt ismerhettem meg, sokakkal tartom a kapcsolatot. Bár lehet, hogy csak én becsültem, becsülöm túl ifjú barátaim, abban bíztam, hogy megalapoznak egy önálló véleményt. Ennek alapja az lenne, hogy nem egy médiumból tájékozódnak és nem tekintik szentírásnak a rokonság álláspontját. Higgyétek el nekem, nem kicsit hallatszik a negyvenhat éves ős-MSZP-s, megkeseredett asszonyság hangja a tizenhat éves srác szavaiból.
 
Nem arról beszélek, hogy az értelmes/potenciálisan értelmiségi fiatalok elkezdjék magukat politológusnak képezni, sőt, még csak azt sem, hogy tájékozódjanak. Csupán arra lenne igényem, hogy rálátásuk legyen arra, hogy mire nem látnak rá. Hogy tudják, mi az, amiről nincs önálló véleményük, hogy tudják, mik azok a témák, ahol csupán más szavait szajkózzák. Mint bizonyára sokan rájöttetek, főleg a Fidesz megítélésére gondolok itt.
 
Nem vagyok jobboldali érzelmiségű, csak pontosan látom, mire elég tizenhat-tizenhét év. A Fideszt megítélni, pláne mint kormányzó pártot, lehetetlen objektívan megítélni ebben a korban. 1998 és 2002 között a fent említett fiatalok öt és tízéves kor között voltak, s nem tudok elképzelni olyan gyereket, aki ezt az időszakot az aktuálpolitika tanulmányozásával tölti. Nincs is ezzel baj, de innentől kezdve óhatatlanul az lesz az álláspontjuk, mint szüleiké. Ezzel sincs baj, csak ezt fel kell ismerni.
 
A poszt ihletője az alábbi megjegyzés volt: „A Fidesznek nincs programja”.
Adok pár másodpercet a beemelésre, mert ez a mondat egy értelmiségi stand-up főpoénja lehetne. Hogy gondolhatja bárki azt, hogy egy kormánypártnak nincs programja?
A politikusok alapjáraton nem sátáni fajzatok, akik az országuk tönkretételére törekszenek. Nem, bár teletömik a zsebüket, az a céljuk, hogy hazájuknak jobban menjen. Olyan nincs, hogy valaki nyolc évig hőbörög ötlet nélkül, majd beül a bársonyszékbe lopni. Azt se feledjük, hogy erre a lehetőségre (alkotmánymódosításra esélyes, totális hatalomra, kétharmados kormányzásra) Orbán a rendszerváltás óta vár. A rendszerváltásból is kivette részét. Nem értem, hogy gondolhatja bárki, hogy program nélkül ennyit protestált volna. A tény, hogy a – Süveges Gergő megfogalmazásával élve – lanyha kampányban nem kényszerült rá, hogy beszéljen programjáról, semmit sem jelent. A gondolat önmagában is abszurd. Rossz ilyet hallani egy értelmes fiataltól.
 
Bár bejegyzésem gerince mégiscsak az, hogy a Fideszt lehet a fent leírt körülmények közt leírni legkevésbé, mint pártot (később még egy példát fogok hozni), nem akarom, hogy egyoldalú legyen a poszt: a Jobbikról szokták mondani, hogy majd biztos mindenben a Fideszt fogja követni, vagy épp ellenkezőleg, Orbán diktatúrát fog csinálni. Utóbbit nem csak kamaszoktól lehet hallani, nem is térek most ki rá, csak annyit róla, hogy a nemzetközi helyzet Virág elvtárs szavaival élve felfokozódna, mégpedig túlzottan is, ha Magyarország hirtelen megunná a demokratikus berendezkedést (érthetőbben: vannak bizonyos nemzetközi regulációk). Az LMP = SZDSZ című marhaságot már megtárgyaltuk. Ezt is eleget hallom.
 
A Fideszre visszakanyarodva, a kivonulások általam is undorítónak talált ténye is félreismert. Nem egyszer hallottam ugyanis azt, hogy a Fidesz mindig kivonult. Namármost, erről tudjuk, hogy… nos, nem igaz. A Fidesz nem vonult ki a Medgyessy-kormány alatt, nem vonult ki 1998 előtt, satöbbi. Azt nem vitatjuk, hogy a Fidesz nem volt túl konstruktív mint ellenzéki párt 2002 után. De nem mindig vonult ki. A tizenhat éves lurkók meg csak ne higgyék azt, hogy bármit is tudnak a ’98 előtti politikáról. Arról még én sem vagyok túl informált, nem foglalkoztam ezzel akkoriban. Lényeg a lényeg: ha csak szüleid érzelmi alapú, ámde már racionalizált politikai állásfoglalását tudod szajkózni, tények ismerete és ellenőrzése nélkül, inkább ne beszélj a politikáról, ifjú barátom.
 
Kontrasztképp adott egy olvasott srác, régi ismerős. Nemrég panaszkodott nekem, hogy egy hónapja nem olvasott el egy könyvet sem (még mindig nála pihen a Sorstalanság-példányom), mert napi három órát szán az aktuálpolitika tanulmányozására. Lehet, hogy a Marsról jött, de szavamat adom, létezik ilyen is. A magyar politika „mocskos, de érdekes”, hogy leegyszerűsítsem álláspontját. A fentiek ismeretében ugye már meg sem lepődünk azon, hogy a választások után csak annyit mondott: „Fogalmam sincs, mi következhet most” és leült megnézni Orbán nemzetközi sajtótájékoztatóját?

 

19 komment

Címkék: politika internet hülyék iskola hétköznap

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyeemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr621919645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2010.04.14. 19:52:09

a Fazekas pld. VIII. kerületi

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.14. 19:54:47

@smartdrive: Oh, snaps, teljesen jogos megjegyzés, utánajárás nélkül csak úgy odacsaptam. Már írom is át.

Volasko 2010.04.14. 20:46:07

Nem tudom miből gondolod, hogy a kamaszok közt többen fogadják el az általánosított marhaságokat, mint más korosztály körében.

Szerintem a legnagyobb tévedés az, amikor azt írod, hogy ha a fiataloknak nincs teljesen saját véleményük, akkor ne is politizáljanak. Igenis, politizáljanak a kamaszok! Általában az ember előbb más véleményét szokta elfogadni, majd amikor több vélemény hatására formálódik a gondolkodásmódja, akkor lesz egyénibb álláspontja. A teljesen önálló, saját véleményhez az első lépés valaki más álláspontjának elfogadása.
Nem várhatod el, hogy amíg valaki nem tölt napi három órát a politikával, addig ne fogalmazódjon meg véleménye.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.14. 21:02:54

@Volasko: Ne feledd a szülők hatását. Ezért gondolom, hogy a kamaszok alapvéleménye nem objektív, s nem ezzel van bajom. A bajom azzal van, hogy ezt nem veszik észre és szentírásként köhögik tovább. Elfogadni el lehet egy véleményt, de ha dogmatikusan hangoztatod, akkor ott baj van.

Volasko 2010.04.14. 21:40:36

Szerintem az emberek általában nem veszik észre, hogy a véleményük nem objektív. Nem gondolom, hogy a kamaszok körében ez jelentősebb lenne, és azt sem, hogy a politikai véleményekre ez igazabb, mint bármely más vélemények esetén.

Amikor egy 50 éves ember mondja, hogy a "Fidesznek nincs programja", akkor ugyanúgy más véleményét köhögi tovább, nem mindenki magában találta ki ezt egyszerre...

Szóval még mindig nem értem, hogy mi bajod azzal, ha a kamaszok politizálnak... (bár azóta látom, hogy nemcsak az írásod címével nem értek egyet, de a blogod címével sem :) )

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.14. 21:45:53

@Volasko: ^^ A blogcím meglepetésemre sokak számára ellenérzéseket kiváltó.

Egyébként nem gondolod, hogy a kamaszok labilisabbak mint a többi csoport?

Volasko 2010.04.14. 22:05:51

@hererál: Az lehet, hogy labilisabbak, de ettől még nem gondolom, hogy nem kéne politizálniuk.

Másnak sem tetszett, h "Az emberek hülyék"? :) Tényleg: ennyire sötétnek látod a világot, vagy a blog címe direkt provokatív?

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.15. 00:04:05

@Volasko: Is-is. Nyilvánvalóan egy kicsit rájátszom, fogalmazzunk úgy, hogy 25%-os szürkének látom a dolgokat ;) de egyébként provokatív célzat.

Nephes · http://deception.blog.hu 2010.04.15. 14:03:28

Érdekes kis szöveg...
De azért tényleg nem kéne általánosítani.
Az szerintem nem igaz, hogy a legtöbben a szülők után mennek. Sok olyan fiatalt ismerek, akiknek igenis van saját véleménye!!!
Egyébként, miért ne lehetne hasonló valakinek a véleménye a szüleiéhez???
Arra nem gondoltál, hogy ez térség függő inkább??!!
Szóval, szerintem sem baj, ha politizál egy fiatal, elvégre DEMOKRÁCIÁBAN élünk! Nem?
Ezért mindenki azt mond/gondol,amit akar...
Másrészről pedig mindenkinek CSAKIS, SAJÁT véleménye lehet.
Tehát, ha vki a szülei szavait zengi, az azért van, mert mondjuk egyet ért velük.
Ha nem akkor, meg nem!
Ennyi!

elendem 2010.04.15. 15:09:57

@hererál: Mennyit foglalkoztál kamaszokkal? A kamaszok SOKKAL DOGMATIKUSABBAK, mint a felnőttek. Ez nagyon fontos! Ennek az erejével, dühével tud majd kitörni a szülői házból, hogy mindent csakis végletesen képes látni. Egy felnőtt, aki sokat tapasztalt, tudja, hogy a világ egy kicsit ilyen-egy kicsit olyan. A kamasz számára ez ótvaros megalkuvás; a világ vagy ilyen, vagy olyan, közte semmi.
Ezért is fogékonyabbak a kamaszok szélsőséges nézetekre, szektákra, leegyszerűsítő nézetekre, összeesküvéselméletekre. Ezért olvas a kamasz annyi mesét, modern mesét=fantasyt, minden olyasmit, ahol jó és rossz harcol egymással. Erre fogékony.
Az ország lassú építésére, a közben törvényszerű kisebb-nagyobb kudarcokra nem kiváncsi, nem tudja elfogadni, hogy attól még egy irány lehet jó.
Egyébként - bár maga a mondat így nem igaz - az nem értelmetlen kijelentés, hogy a Fidesznek nincs programja. Nyílván van, de nem jut el a választókhoz. Amit végül is kiadott a párt, az elég későn került elő, és meglehetősen keveset mond (nagyrészt Gyurcsányt fikázza). Komoly és tudatos és a finomságokra is érzékeny felnőtt inkább így fogalmazna: az, hogy a Fidesz kormányra kerülve mit akar csinálni, pontosan és részleteiben nem tudható.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.15. 16:25:10

@elendem: Szerinted a kamasz dogmatikusabb... tehát akkor... egyetértesz velem?
@Nephes: Tehát szerinted minden német antiszemita lett Hitler hatalomra kerülése után és meglepő módon mindent megbánt a világháború után? Elfelejtkezel a tömegpszichózisról és annak hatásáról, ha egyetlen véleményt hallasz évekig.

Nephes · http://deception.blog.hu 2010.04.15. 20:12:00

@hererál: Nana! Azért ennyire ne sarkítsd le a dolgokat. Egyébként meg ha valaki akkor ellen akart állni biztos megtehette volna
A lényeg az, hogy senki nem lát más fejébe, csak a saját gondolatait ismeri. Igaz befolyásolható, de ahhoz, h befolyásolható legyen, vmilyen módon muszáj egyet értenie azzal, aki manipulálni próbálja.
Meg sztem, a fiatalok inkább lázadók, tehát ha lehet, inkább ellent mondanak a szülőknek.

Nephes · http://deception.blog.hu 2010.04.16. 09:36:47

@hererál: Az is, hogy a fiatalok a szüleikre hallgatnak...
Meg nem is csak velük érintkeznek, tehát nem csak egy véleményt hallanak évekig.
Még ha zárkózottabb fiatalról is van szó, akkor is itt a világháló.
Szóval továbbra sincs igazad! A kamaszok pedig, igenis foglalkozzanak a politikával, hiszen ők jelentik az ország jövőjét. Úgy hogy jogunk beleszólni és véleményt alkotni, sőt kell is, hogy utánanézzenek és belelássanak a dolgokba!

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.16. 21:53:20

@Nephes: Jogunk? Tehát érintett vagy. Oké :) Elnézést, ha sértő lettem volna :)

Osztrakiszmosz 2010.04.17. 01:18:12

Pár fiatallal létrehoztunk pont a fenti probléma miatt egy saját kört, ami kéthetente vitat meg egy-egy közéleti kérdést, az afgán háborútól kezdve, Budapest városfejlesztésén át egészen közgazdasági játékelméletig mindent. Összesen kb. 8-an vagyunk benne (régebb óta ismerjük egymást), van köztünk jobbikos párttag, fideszes párttag, LMP szimpatizáns, sőt még a Bajnai kormány egyik miniszterének és szakállamtitkárának a fia is köztünk van. Van köztünk közgazdász-, jogász-, történelem-födrajz-, mérnök hallgató is. Egy-egy alkalom kb. 3 óráig szokott tartani, ahol akár egymással késhegyre menő vitákat is folytatunk. Elnézve ezeket az alkalmakat egyáltalán nem érzem úgy, hogy a fiatalok kevésbé képesek szilárd objektív véleményre szert tenni.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.04.17. 01:50:43

@Osztrakiszmosz: Ez nagyszerű. Jó hallani, hogy vannak kivételek. :)

Nephes · http://deception.blog.hu 2010.04.17. 13:49:14

Hoppá! Azt csak félre ütöttem, azért már szavazóképes vagyok/voltam vasárnap, szal azé nem baj az, ha utána néznek az én kortársaim is a dolgoknak...
Am én is gratulálok Osztrakiszmosz-éknak! ;)

pézsmapatkány 2010.04.19. 15:37:40

Az emberek többsége dogmatikus, objektív vélemény nincs, se 15 se 55 évesen, ami objektív az nem vélemény hanem tény :).. a közbeszédben, minden napi politizálásban vitákban a sajtó és más médában szereplő aktuális érvelést teremtik újra, nem volt még szerencsém olyan vitában részt venni ahol a szereplők ne ugyanazokat az átgondolt esetleg tényekkel alátámasztott de ettől még akár téves érveket hozták volna fel, mint amiket az előző napi különböző véleményű újságokban lehetett olvasni, esetleg már régóta forogtak közszájon.

Én a 2002-es választások alatt voltam úgymond kamasz, akkor valóban jól megfigyelhető volt, hogy az egyébként alapértékekben egyetértő osztálytársak a politikai vitákban, hogyan mondták vissza nagyanyáik, szüleik véleményét, esetlegesen még viccesen régies szófordulatokat is alkalmazva, ami engem már azért is meglepett, mert nem gondoltam volna az osztály legrosszabb tanulójáról, hogy Debrecen környéki századfordulós tájszavakkal tudja szídni a neki nem tetsző politikai pártot.:))

a fiatalokat kritikus gondolkodásra kell tanítani, alapismereteket biztosítani ahhoz, hogy megérthessék a "rendszerek" működését, felfedezhessék a csapdákat torzításokat, dogmákat, objektívebb nézőpontból szemlélhessék a világot..így talán átgondoltabb kevésbé dogmatikusabb véleményt tudjanak kialakítani akár politikai vitákban is... és nem azt elmagyarázni nekik, hogy orbán fiókjában már több mint 10 éve lapul a részletesen kidolgozott program, csak nekünk nem árulja el ;)
süti beállítások módosítása